About Me

My photo
Seorang Bakal Guru yang akan menamatkan pengajian pada 2013

Blog Archive

Followers

Monday, January 30, 2012

Resipi Mee Goreng Basah



Tadi aku begitu kelaparan bersama Osmate2 aku. Cadang teman dieorg g Tesco beli barang n masa sama beli juga barang nak buat Char Kue Tiaw..Last2 barang xda jadik la mee goreng basah.

Senang ja resepinya, teman2, jejaka2 boleh menunjukkan bakat disamping berjimat dan berkebolehan dalam memasak. 

Bajet makan 3-5 orang.

Bahan2 mee goreng basah:

  • Bawang putih 1/2 labu ( dipenyek2)
  • Tomato 2 biji dipotong
  • Ayam 1 ketulambil bah breast
  • udang 200 gram buang ekor dan kepala
  • fishball 1 paket
  • Taugeh ikut kemahun ( boleh masukkan lobak)
  • kicap jalen (lemak punyer)
  • sauce cili ( ape2 brand)
  • mee sebungkus ( rendam dulu)
Cara penyediaan:
  • tumis bawang putih bersama minyak,bila dah naik bau masukkan ayam,udang fishball ( kacau2 dulu)
  • masukkan sos cili secukup rasa(pandai2 agak, than masukkan kicap jalen lemak, kacau2 dan biarkan mendidih.
  • Masukkan tomato, biarkan sehingga tomota nmpak lembut.
  • Masukkan gula sedikit ( tapi kalau xmasukkan pon xpa sebab dah ada manis udang dan ayam)
  • Than masukkan mee..Kacau2 sehingga mee kembang,than masukkan taugeh.
  • Bila dah nmpak mee makin hitam dan kuah makin menyerap, boleh lah matikan api n hidangkan.
  • Siap sedia untuk dimakan, untuk lebih menarik letak la daun bawang,telur dadar yang diihiris sbgai hiasan, Xlupa juga hirisan limau bagi menaikkan lagi kesedapan mee goreng basah.
Serius kenyang makan. N Jimat betul dari makan diluar, rajin2 kan diri.boleh la nanti tolong isteri bila dah kawin, kan sweet..=) Buat mee ni simple je, Tapi saja nak share..=D Xsalahkan??




10 comments:

amy azuha said...

stuju point tlong isteri mse dah kwen hehe..wan! bawak lah mee basah esok nak makan :P

alif ismail said...

fuh...mcm sodap...tercabar rasenye..huhu..

asyraf ahmad said...

aku bkn tak nak try tapi takot kalo try nanti tak jadi...atau jadi bende lain...

hahaha

Firdaus® said...

best2...ni resepi bg yg betul2 kan?hahahha nak cuba juga la nnti kat umah sewa..huuu.salam perkenalan..nce entry..

do follow my blog ye =)

alif ismail said...

terima kasih...hehehe... nak tempah templet ke????

ade jugak versi lelaki...huhuhu...

[z@ck] said...

ohoiii..ni trigger nafsu tengah malam ni..nampak tempting gila =)

sya fieqa said...

wah..
kalo buat lg hantaq mai la kt piqa sama yer..
hehehe
bakal suami mithali nih..
;P

anamizu kaito said...

wow! bleh join masterchef dah ni..hehe


part "tlg isteri bila dah kawen" tu guwa suka.. nak LIKE lah! =P






slm kenal,
cik ana

safwanmahzin said...

aliff isamail..hehe =) keep it up.

[z@ck]: my senior lapar tuh yang jadik macam ni tuhh

sya fieqa: kalau ada lebih boleh2 jeee..=)

anazumi kaitoo,...hehhe like2=)

safwanmahzin said...

aliff isamail..hehe =) keep it up.

[z@ck]: my senior lapar tuh yang jadik macam ni tuhh

sya fieqa: kalau ada lebih boleh2 jeee..=)

anazumi kaitoo,...hehhe like2=)