About Me

My photo
Seorang Bakal Guru yang akan menamatkan pengajian pada 2013

Blog Archive

Followers

Tuesday, January 31, 2012

Resipi Char Kue Tiau dan Sup cendawan



Assalamaualaikum dan salam sejahtera. Malam ni saja nak share resipi char kue tiau n sup cendawan.Boleh lah jejaka2 yang membujang cuba. Saya xprefer perempuan cuba sebab dieorg memang master dalam bab2 memasak ni. Inikan resipi saya.he3

cara2 nak buat car kue tiau.

Bahan2 yang diperlukan;


  •  sebungkus kue tiau
  • bawang putih 5 biji dipenyek2.=D
  • ayam diptong halus @ sedang2
  • udang besar2 dalam 10 ekor
  • daun kucai diptong dalam semangkuk kecil
  • taugeh dalam 2 genggam
  • minyak 1 mangkuk @ 5 senduk
  • telur 6 biji
  • sos +kicap+garam +gula (diadun bersama)
Cara nak buat senang je:

  • Panas sedikit minyak,masukkan bawang putih nak bagi masakan berbau wangi,
  • masukkan ayam dan udang,masukan sedikit air ,kacau
  • Lepas tuh masukkan 2 sudu besar sos yang diadun dan kacau, pastikan udanng dan ayam mengecut dan separuh masak.
  • Seterusnya masukkan kuetiaw dan kacau,
  • Seterusnya masukkan sos yang diadun, pastikan kuantiti sos yang dimasukkan bersesuaian dengan kue tiau, tengok lah kalau kuetiau dan cukup kehitaman warnanya.
  • Seterusnya masukkan 6 biji telur tadi alihkan kue tiau 2-3kali dan biarkan seketika bila dan nmpk tlu yang dimadukkan ke dalam kue tiau dan berketul, masukkan minyak dalam 5 senduk.
  • Minyak memang perlu banyak ok sebab nak dijadikan kuahnyaaa.jangan lupa dari awal memasak api mestilah kuat, kacau kue tiau tadi sehingga telur betul2 sebati dengan kuah,
  • Last skali masukkan daun kucai dan taugeh,biar kan dalam 2-3 minit dan terus angkat.
  • Sediakan2 panas2 dan makan, kalau tggu lama2 nanti kue tiau menyerap kuahh...sedapp dimakan panas2


Reseipi sup cendawan bujang

  • beli sepeket cendawan shitakae
  • 2kiub sup
  • taugeh @ another sayur
  • daun sup
  • n tambah la pape souun ke...
  • garam secukup rasa

cara-caranya:
  • Masukkan air ke dalam periuk,
  • masukkan kiub ayam
  • kacau sehingga mendidih masukkan cendawan
  • sayur yang diinginkan dan masukkan sedikit garam
  • seterusnya masukkan daun sup
  • biarkan sehingga mendidih dan angkat.
Selamat mencuba. =D



8 comments:

Diyana Norman said...

perghhhh... boleh belajar ni.. errr.. sy tak pndai msak. =.=' maluuu

PinQib said...

oh.. nape...
eh eh..
sop cendawan.. nampak macam... tasteless.. heheh... gurau je wan......

miss inna said...

char kue tiau tu nmpk sedap tp inna xpndai nak mkn..kwn2 kata, senang jer, buka mulut terus gigit...tp tetap jg tak masuk dlm tekak..haha!

miss inna said...

char kue tiau tu nmpk sedap tp inna xpndai nak mkn..kwn2 kata, senang jer, buka mulut terus gigit...tp tetap jg tak masuk dlm tekak..haha!

Iffah Afeefah said...

wah masak2 nmpaknye

kene try nnti

akoo pae said...

sedapnye char ketiauu..lame da tak makan.. *kalau tak letak taugeh tak pe tak??tak suke..haha

anamizu kaito said...

fuhhh! char kueh teow + sup cndwan!!! mmg meleleh arrrr lior tengok.adehh







slm kenal,
cik ana

safwanmahzin said...

Diyana Norman : boleh2 xdek masalah..=) sharing2

PinQib: sebab no wonderfull colour kan??rase ok2 jelaaa.....suka rasa cendawan 2..

cik inna: mayb sebab xbiasa kann....hehe kalau datang semenanjung boleh la 22. =)

anamizu kaito:hehe ok la sedap dimakan..kenyang2