About Me

My photo
Seorang Bakal Guru yang akan menamatkan pengajian pada 2013

Blog Archive

Followers

Tuesday, February 7, 2012

Makaroni Cheese & Coleslaw

Makaroni Cheese

Coleslaw

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saja nak share cara senang, cara bujang masak Makaroni Cheese & Coleslaw. Nak dijadikan citer, classmate ade masak makaroni cheese than aku pon teringin lah nak wat memandagkan bajet harga bujang boleh tahann la. So trus car bahan kat Econsave.Total barang untuk 2kali makan bagi 3 orang RM 20.

 Bahan2 Makaroni Cheese:
  • 100g cream cheese
  • 250g makaroni,
  • black pepper,
  • 1 bungkus sosej ayam madu,
  •  1 mangkuk kecil Sauce life,


Cara membuat:

  • Rebuskan 250 makaroni sehingga lembut, lepas2 toskan.
  • Masukan semula makaroni ke dalam kuali + masukkan air bersih dalam 2 cawan.
  • Masukkan 50g cream cheese, ke dalam kuali tadi dan gaulkan sehingga makaroni rata dengan cheese.
  • Seterusnya, masukkan dalam 6 batang sosej ayam madu yang telah diramas halus.
  • Kacau makaroni , than masukkan lada hitam.
  • Pastikan makaroni tidak kering dan angkat.


++Tambahan buat kuah Cheese:

  • Gunakan 50g cheese tadi,masak bersama 2 cawan air
  • Masukkan juga sosej ayam madu yang diramas bersama black pepper,
  • Strusnya masukkan sauce cili life.Kacau sehingga pekat dan taburkan pada atas makaroni yang telah siap diangkat.
Cara membuat Colesaw senang je potong dadu lobak merah dan kubis,gaulkan dengan mayonis apa2 brand letak perahan lemon sikit ++ lada hitam..siap dihidangkan..

Resepi bujang memang simple dan senang dimasak..lol =D





6 comments:

sya fieqa said...

aish..
syiok plak aq tgk ang dok luaq msk2 slaloo..
t blh masok masterchef malaysia..haha

miss inna said...

lepas nie bljr resepi yg berat2 pula..then boleh masuk master chef malaysia..hehe!

Diyana Norman said...

boleh try!!!

safwanmahzin said...

sya fieqa: piqa ,masak ntok makan,makan untuk hidu,masak untuk jimat..=)

miss inna: hehe xnak lah amsuk master cheff..master cheff 4 my wifee..=D

Diyana Norman:try22..buat g sdapp

adwafarahin said...

nmpk sedap! tp cheese mahal! T_T

[z@ck] said...

hebat mu ni masak. bagus2