About Me

My photo
Seorang Bakal Guru yang akan menamatkan pengajian pada 2013

Blog Archive

Followers

Saturday, November 26, 2011

JOM KE FELDA - SEMARAK RUKUN NEGARA 2011




 Video credit to azaffaza

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua.Inilah Upcoming Story yang aku maksudkan. Aku secara tidak sengaja telah mengikuti Program Anak Angkat yang bertempat di Felda Lubuk Merbau. Seriusly , memang aku bajet memang xnak pergi, Lastly aku gatal2 gak nak ganti kawan aku. 1st aku ingat program ni dak IPG KSAH saja yang pergi, then baru aku dapat tau IPG Semenanjung Malaysia yang datang!! memang OMG!!!. OK fine aku pergi suka2 ja.

Around pukul 3.30 xclap IPSAHAN bertolak ke Pendang Lake Resort. Di sanalah tempat guru pelatih yang (terpilih) berkumpul b4 ke Felda Lubuk Merbau. Objektif program ini berdasarkan Rukun Negara, thats why la namanya PROGRAM JOM KE FELDA- SEMARAK RUKUN NEGARA 2011. ( RUJUKAN : UTUSAN ONLINE )




1ST DAY:

  • Berkumpul di Pendang Lake Resort
  • Menginap sebelum bertolak ke Felda Lubuk Merbau pada hari ke 2
  • Xda aktiviti, semua bebas melakukan aktiviti masing2.

2ND DAY:
  • Taklimat diberikan sebelum bertolak ke Destinasi.
  • Rombongan ke Felda Lubuk Merbau.
  • Jamuan Makan.
  • Perasmian, Penyerahan Anak Angkat (tergamam aku, aku org 1st dalam kalangan dak maktab aku yang diadopt sebagai anak angkat)
  • Ikut Family Angkat bersama anak2 angkat yang lain.
  • Aktiviti malam dengar ceramah kat masjid.


3RD DAY:
  • Senam pagi, selesai bersenam ada pertandingan bola tampar, futsal, bola jaring.
  • Pertandingan  sajak, melukis, karaok n ect...
  • Malamnya ada tayangan berkaitan patriotisme la....tapi ditunda sebab  ade match bola ( Malaysia vs Indonesia ) ( 5-4 )..lol time ni aku tengok penuh bersemangat sampai tertido2..well


4 TH DAY:
  • Harini special sikit, sebab family angkat diberikan masa terluang untuk bersama2 anak angkat.
  • Destinasi kami ( lan, wan, alex, azaf, Pak cik Ismail ) ke Ladang Anggur , Tasik Beris.
  • Malamnya Jamuan Perdana..


5TH DAY: 
  • Last day kot!! harini sebak sikit sebab nk berpisah dengan Family angkat.
  • Pagi lepas makan. Photoshoot bersama keluarga angkat dan penyerahan cenderahati.
  • Bergegas ke Dewan Besar Felda Lubuk Merbau
  • Sesi penutup, penyerahan anak angkat, makan dan pulang ke kampus masing2.
MY REVIEW: 
Program ini begitu enjoy, seronok sebab dapat merapatkan hubungan antara guru pletih dari kampus lain dan juga dapat mengeratkan hubungan dengan penduduk setempat. Selain itu, ini merupakan pendedahan kepada guru pelatih situasi kampung,  kegiatan masyarkat kampung. Overal harap semua guru pelatih menadapat pengalaman  yang bermanfaat. Psst...Kalau ada peluang aku memang nak join lagi Program mcam ni. SELAMAT BERCUTI SEMUA!!!.

Update yang aku terjumpa dari Mr Google and other bloggers tentang Program Jom Ke Felda Semarak Ruku Negara 2011


10 comments:

.::Nuruljannah::. said...

first.. thanks singgah boleg sy... dan selitkan link sy di belog awk =)
detail betol cerita awk, banyak gambar plak tu...
memang best kan program hari tu.. =)
dan muka awk, mmg ada di mana2 shj..hee =)

aqmahoocyunkqamo said...

eh...aq tersangat la perasan ko kt sne..ko je yg sombong nk tegur2 aq..!!hahahhaha

watavity said...

terima kasih singgah belog sy, dan selitkan link sy di belog awak ! ;* hehe

sya fieqa said...

untunglah...
hahaha..
=)

snf said...

lubuk merbau terbaeekklah:-)

elleyayah . said...

oh . g gak yep program jom ke felda . seronok kan . btw, detail sggh taip suma aktiviti kat sane . mekaseh2 sbb letak link blog . huhu

Lai Qma said...

waahh..inilah dye ek..
meriahnyerr,cam besh jewrr..5hari tuh..aktvti p0n mnareq gak..msty enj0y abesh la kan..xsia2 g..:)

ahsfantasy24 said...

tak prasan plak mse kt sne,
btw, sangat seronok kannnnnnn :))

Eh?
1. Semarak rukun negara: Jom masuk felda 2011
2. Alahai jomlah jalan-jalan

safwanmahzin said...

jannah: xdepape...tq gak singgah..=)haha saya pon ada prasan awak.menari kat stage..

aqmahoocyunkqamo: penipu ahh kalau aku sombong....

watavity: xde masalah..=)

sya fieqa: rugi xpergi..=)

snf: memang terbaik!!

elleyayah: xde maslah laaaa..=)

Lai Qma: ni la citernyee..menarikkan??

ahsfantasy24:ramai sangat la mana nak perasan..nice blog ahs''

safwanmahzin said...

jannah: xdepape...tq gak singgah..=)haha saya pon ada prasan awak.menari kat stage..

aqmahoocyunkqamo: penipu ahh kalau aku sombong....

watavity: xde masalah..=)

sya fieqa: rugi xpergi..=)

snf: memang terbaik!!

elleyayah: xde maslah laaaa..=)

Lai Qma: ni la citernyee..menarikkan??

ahsfantasy24:ramai sangat la mana nak perasan..nice blog ahs''